tid och prioriteringar

Den senaste veckan har jag skrivit om mina tankar om tid, mål och drömmar. Nu är det dags för mitt sista inlägg på Sandras januarutmaning, nämligen mina tankar kring prioriteringar. Jag började utmaningen ganska ambitiöst med att tidrapportera varje kväll efter jobbet. Jag fann det dock ganska svårt att hålla reda på hur lång tid varje moment faktiskt tog och att skilja olika moment från varandra. När vi sedan började med ett litet hemmaprojekt vi hade på gång och behövde lägga mycket tid på det slutade jag rapportera helt.
 
Det blev alltså inte riktigt så strukturerat som jag tänkt. En sak som utmaningen ändå fått mig att göra är att reflektera lite mer rent allmänt kring vad jag lägger tid på jämfört med hur jag skulle vilja att det såg ut. Som ni säkert förstår efter det här inlägget försöker jag att hålla mig ifrån uttryck i stil med att spara tid. Istället försöker jag tänka på vad jag vill och behöver göra och på vad jag kan göra för att kunna göra mer av det och mindre av det som är mindre kul. Mot bakgrund av det har jag identifierat fyra områden där jag vill försöka förändra mitt beteende och mina vanor: 
 
Att handla mat och att laga mat
På det här området har jag och K, som jag tidigare nämnt, redan börjat en viss omstrukturering. Genom att göra storkok ett fåtal gånger i veckan behöver vi inte handla lika ofta och matlagningen tar mindre tid än om vi skulle laga mat som förut, dvs. flera gånger i veckan. Här är mitt mål därför att fortsätta som vi gör nu och att försöka finslipa det "systemet". Det här kommer jag att återkomma till i februari då Sandras utmaning handlar om vegetarisk och vegansk matlagning. 
 
Att städa och plocka undan
Jag tycker egentligen inte att städa  är så vansinnigt tåkigt som jag skulle kunna tycka. Det jag däremot tycker är tråkigt är att den ständiga känslan av det hela tiden ligger grejer framme (vilket stör mig mentalt, eftersom jag upplever hemmet som oharmoniskt när det är för rörigt) och av att det aldrig tycks finns tillräckligt mycket eller tillräckligt bra förvaring till allting. Min plan på det här området är bl.a. att ta nya tag i min Marie Kondo-städning och att på sikt lyckas åstadkomma ett hem mindre belamrat av onödiga prylar som jag egentligen varken behöver eller vill ha. Jag tänker mig att det då också kommer att gå fortare både att plocka undan och att städa. 
 
Att "titta på saker", på stan eller på internet
Den korta tid som jag tidrapporterade upptäckte jag att jag lägger mer tid än jag skulle vilja på att titta på saker. Det gäller både i butiker på stan och på internet i form av bloggar, webshoppar och pinterest. Ärligt talat, hur går det ihop med att jag samtidigt vill ha mindre prylar i mitt hem? Nej, det här måste jag helt enkelt dra ner på. Det borde dessutom också gynna min ekonomi. Hur jag ska gå tillväga hänger lite ihop med det jag skriver under nedanstående rubrik. 
 
Att slösurfa
Hur många gånger om dagen laddar jag om facebook, bloglovin, gmail m.m. för att se om "det hänt något nytt"? Svaret är förstås att jag inte är den blekaste aning, och det är nog tur det för jag tror att svaret skulle vara skrämmande. Vad som också är skrämmande är hur svårt jag har haft att bryta mönstret under de senaste dagarna då jag försökt just detta. Om jag väl tagit upp mobilen och börjat ladda om min e-postapp har jag helt enkelt otroligt svårt att lägga ifrån mig den igen utan att först kolla om jag fått några nya mejl, eller nya facebook-notiser, nya olästa blogginlägg på bloglovin etc. etc. Det här något som jag verkligen kommer att behöva jobba hårt med om jag vill förändra. Mina delmål är att försöka strukturera upp mitt surfande till en snabbis på morgonen innan jobbet, en snabbis på lunchen och en lite längre stund på kvällen innan jag duschar. På lite längre sikt vill jag helst också eliminera morgonsurfandet och eventuellt även lunchsurfandet helt. Rapport om hur det går kommer antagligen om några månader.. 
 
P7100264
 
Genom att dra ned på ovanstående saker hoppas jag istället kunna få mer tid till att träning och återhämtning. Om jag lyckas med det hoppas jag att det i sin tur ska ge mer mer energi till att träffa familj och vänner samt till att ägna mig åt mina fritidsintressen och hobbies. 
 
Har ni något ni vill göra mindre av i vardagen? 
 
2 kommentarer
Helene Persson

Jag önskar mer, att jag hade ork att göra saker. Det är väl mitt problem. Fast surf lägger jag nog mkt tid på, tyvärr....

Svar: Ja det där känner jag igen. Men i slutändan har man ju bara den ork man har, och till viss del måste man väl då få lägga sin tid på det man orkar med, även om det "bara" är surf.
lisamariesvarld.blogg.se

Alicia

Jag känner igen mig i mycket av det du skriver. Slösurfandet vill jag verkligen också komma ifrån, jag vill rensa, lägga mindre tid i mataffärer och så vill jag minska mina ideella åtaganden. Det låter så tråkigt, det sista, men jag är en sån som alltid lyckas hamna i olika projekt och bli kvar lite för länge, så det slutar vara roligt och börjar slita. Just nu är jobbet och det egna skapandet det viktigaste jag har och jag har insett att det är där jag måste investera min kraft, inte i trettioåtta andra grejer. För två år sen var jag aktiv inom tre organisationer, sen dess har jag avslutat mitt deltagande i alla tre och det känns faktiskt bra! En del var färdigt och en del fortsätter utan mig. 2018 ser jag fram emot att också få mer tid för återhämtning, skogen, börja simma, kanske rida(!!!) nu när jag bor utanför stan och jobba projektbaserat med några av mina egna idéer. Tack för en fin stund för morgonreflektion! <3