matvardagen - att hitta och välja recept

Jag har tidigare skrivit om att jag har tänkt delta i Sandra Junhammars utmaning ett mer hållbart 2018.  
I februari är temat vegetarisk/vegansk mat. Eftersom att jag redan äter nästan helst veganskt handlar min månadsutmaning mest om hur jag och K försöker att organisera vår matvardag. Min förhoppning är att en välorganiserad matvardag också ska leda till mindre kostnader, mindre matsvinn och fler helt veganska måltider.
 
Jag har redan skrivit en del om vi hur vi försöker att gå över till storkok för att få en enklare vardag. Det inlägget finns här.  Nu tänkte jag istället skriva om hur vi hittar och väljer recept. 
 
P2030051
 
När jag var student tyckte jag att det var ganska roligt att laga mat och att testa nya recept. Nu när jag jobbar och tillbringar mer tid utanför hemmet tycker jag oftast att matlagningen är en börda och ett nödvändigt ont. Jag är också ganska obenägen att prova nya recept, eftersom jag tycker att det är både tidskrävande och riskabelt. Jag har helt enkelt ingen lust att lägga ner en massa tid på en ny rätt som kanske inte blir lyckad, speciellt inte nu när vi nästan bara gör storkok. Oftast lagar vi därför väl beprövade recept som vi vet blir bra. 
 
Ibland är det ju dock kul att testa något nytt för att få lite variation. Men hur ska man hitta rätt i djungeln av alla miljarder recept som finns bara ett musklick bort? För min del tror jag svaret ligger i att begränsa. Ett tag hade jag en enorm mapp i pinterest där jag sparade alla recept som såg goda ut. Det blev rätt många recept. Därtill har jag en radda med kokböcker och receptmagasin hemma som jag enbart testat ett fåtal recept ur.
 
P2030056
 
För ett tag sedan valde jag att göra mig av med en del av mina kokböcker och magasin samt att radera min receptmapp på pinterest. Kvar finns nu istället två ganska små mappar på pinterst. Den ena heter Laga snart och den andra heter Lagat, godkänt. Inte så konstnärliga namn direkt, men de fyller sitt syfte. I den förstnämna sparar jag alltså nya recept, men enbart sådana som jag tror att det finns en rimlig chans att jag kommer att laga inom den närmsta framtiden. När jag sedan testat ett recept och blivit nöjd med det flyttar jag den bilden till mapp nummer två. I dessa två mappar försöker jag att samla alla webbaserade recept, även sådant jag hittar på olika bloggar. 
 
Bokhyllan är som sagt också den rensad, och för min sinnesros skull har jag dessutom radat upp böckerna i färgordning. Galet tycker vissa, skönt och vilsamt för ögonen tycker jag. Och min bästa kokbok? Cranks bästa recept, från 1982, helt klart. Jag har säkert sagt det förut men jag säger det igen. Om ni får chans att lagga vantarna på ett exemplar av den boken - gör det! Den må se tråkig ut men recepten inuti är smarriga, enkla och kräver betydligt färre och lättillgängligare ingredienser än i de flesta nya kokböcker på samma tema. 
 
P2030042
P2030049
 
Har ni något system för att testa nya maträtter? Några favoritkokböcker eller favoritmatbloggar? 
0 kommentarer