black friday, köpsug, slängsug och konsten att städa

I övermorgon är det black friday och överallt bjuder butiker in oss att spendera våra pengar. Det behöver givetvis inte alltid vara fel att handla på black friday. Kanske har man planerat att köpa något länge och efter noga övervägande väljer att slå till då priset är som bäst. Det är mycket möjligt att jag själv kommer att göra just det. Ändå är det så mycket med black friday som jag verkligen avskyr. Köphetsen. Uppmuntran till snabb, ogenomtänkt överkonsumtion. Miljötänket, hållbarheten och långsiktigheten som lätt hamnar i skym undan. Men trots att jag i stort sett dagligen försöker tänka på min konsumtion och på hur den påverkar andra och den värld vi lever i finner även jag mig lockad att handla, göra kap. Inte bara på fredag utan veckans alla dagar, året om. Jag har jag så otroligt lätt för att hela tiden falla in i tankar på konsumtion och köpande.  Min första tanke när något inte riktigt känns bra i mitt hem eller i mitt eget utseende är ofta "vad kan jag köpa för att förbättra detta?". Och så kanske jag handlar någonting, en ny kudde, en ny hudkräm, en ny skål. Och det känns bättre. Ett litet, litet tag. Tills känslan återkommer och tankarna och köpsuget med den. Som om konsumtion vore lösningen på allt som inte känns hundra. 
 
Förra hösten läste jag boken Konsten att städa av Marie Kondo. Väldigt kortfattat kan man säga att den handlar om att rensa ut och därigenom få ordning i sitt hem. Till skillnad från många andra liknande metoder om utrensning så handlar dock inte Marie Kondos metod om att uppnå någon form av minimalism. Inte heller innehåller metoden regler i stil med "du ska ha max tio överdelar i garderoben" eller "om du inte använt prylen på ett halvår ska den slängas". Marie Kondos metod handlar istället om att hitta sin egen nivå av ägodelar genom att metodiskt gå igenom allting kategorivis och enbart spara det som ger en positiv känsla. En viktig del av metoden är också att rensa först och organisera sedan, eftersom man annars lätt tappar bort sig och behåller saker för att man har plats eller vice versa. Boken har en del flummiga partier och även en del delar som jag inte riktigt tycker är förenligt med mina egna värderingar att av miljömässiga och ekonomiska skäl spara saker som jag kanske för tillfället inte använder. På det stora hela måste jag dock erkänna att jag föll pladask för Marie Kondos metod och att jag därför under förra hösten och vintern började rensa ut i närmast manisk manér. Jag började med mina kläder, vilket också är rekommendationen i boken, och rensade med metodens hjälp ut ungefär en tredjedel av mina klädesplagg. Allteftersom jag kom längre fram i rensningskategorierna blev det dock svårare och svårare vilket gjorde att min takt klingade av. Under tiden rensningen pågick upplevde jag dock i stort sett inget köpsug utan kände snarare samma tillfredsställelse av att rensa som jag i vanliga fall ibland kan känna efter ett köp.  
 
Nu, ett år efter att jag läst ut boken och inför stundande black friday känner jag mig som en gungbräda. Å ena sidan skulle jag kunna tippa över och köpa köpa köpa. Å andra sidan skulle jag kunna läsa om boken och avsluta den utrensning jag påbörjade för ett år sedan. Huruvida jag kommer att göra det ena eller det andra, ja det återstår att se. Jag vet i alla fall vilket jag siktar mot. Hur tänker ni inför black friday och inför "utrensningar" av olika slag? 
1 kommentar
sandrajunhammar.se

Vilket klokt och fint inlägg! ♥ Håller verkligen med dig om Marie Kondos bok. Hoppas att gungbrädan tippar åt "rätt" håll ;-)