när vi gifte oss, del III

Vi gifte oss den 2 september i år, i Danmarks by utanför Uppsala. Det var en stor ch fin dag tillsammans med många kära vänner och släktingar. Det ärofyllda uppdraget att dokumentera det hela i bilder fick den fantastiska fotogren Sara på Sarasblick. Alla foton jag kommer att visa i det här inlägget är alltså tagna av henne. Det här är del tre. 
 
Så var vi då alltså gifta och det var dags för bubbel, bordsplaceringslek och min pappas spikartävling. 
Så småningom var det dags att gå inomhus och ta plats runt borden. Vi hade inget honnörsbord eller liknande traditionell bordsplacering, utan hade istället satt ihop ett antal bord med fyra till sex personer vid varje. Jag och K satt vid tre olika bord under kvällen och hann på så vis sitta med våra föräldrar och några andra släktingar och vänner. 
Så satte alltså gästerna sig till bords och middagen kunde börja, med tal och lekar och allmänna trevligheter. 
Vi serverade vegansk och vegetarisk buffé lagad av Söders källa i Gävle. Så galet gott om jag får säga det själv. 
När klockan närmade sig gyllene timmen hade det spruckit upp på himlen och en fantastisk solnedgång tog sin början. I det ljuset smet jag, K och Sara ut för att fota några sista porträttbilder. 
Alltså kolla det här ljuset. 
Efter fotandet fortsatta middagen ett tag till, med fler tal och en rolig tävling för mig och K som vår toastmaster hade ordnat. 
Vid niosnåret får Sara hem för lite välförtjänt vila efter en hel dags fotande, så det som hände efter middagen är inte dokumenterat av henne i alla fall. Det som hände var dock att vi dansade, grillade korv och hade det allmänt galej resten av kvällen och en bit in på natten. Och det var allt från vårt bröllop ur Saras kamera. TACK Sara för att du gjorde ett så fantastiskt jobb. 
 
Foto: Sarasblick. 
1 kommentar

black friday, köpsug, slängsug och konsten att städa

I övermorgon är det black friday och överallt bjuder butiker in oss att spendera våra pengar. Det behöver givetvis inte alltid vara fel att handla på black friday. Kanske har man planerat att köpa något länge och efter noga övervägande väljer att slå till då priset är som bäst. Det är mycket möjligt att jag själv kommer att göra just det. Ändå är det så mycket med black friday som jag verkligen avskyr. Köphetsen. Uppmuntran till snabb, ogenomtänkt överkonsumtion. Miljötänket, hållbarheten och långsiktigheten som lätt hamnar i skym undan. Men trots att jag i stort sett dagligen försöker tänka på min konsumtion och på hur den påverkar andra och den värld vi lever i finner även jag mig lockad att handla, göra kap. Inte bara på fredag utan veckans alla dagar, året om. Jag har jag så otroligt lätt för att hela tiden falla in i tankar på konsumtion och köpande.  Min första tanke när något inte riktigt känns bra i mitt hem eller i mitt eget utseende är ofta "vad kan jag köpa för att förbättra detta?". Och så kanske jag handlar någonting, en ny kudde, en ny hudkräm, en ny skål. Och det känns bättre. Ett litet, litet tag. Tills känslan återkommer och tankarna och köpsuget med den. Som om konsumtion vore lösningen på allt som inte känns hundra. 
 
Förra hösten läste jag boken Konsten att städa av Marie Kondo. Väldigt kortfattat kan man säga att den handlar om att rensa ut och därigenom få ordning i sitt hem. Till skillnad från många andra liknande metoder om utrensning så handlar dock inte Marie Kondos metod om att uppnå någon form av minimalism. Inte heller innehåller metoden regler i stil med "du ska ha max tio överdelar i garderoben" eller "om du inte använt prylen på ett halvår ska den slängas". Marie Kondos metod handlar istället om att hitta sin egen nivå av ägodelar genom att metodiskt gå igenom allting kategorivis och enbart spara det som ger en positiv känsla. En viktig del av metoden är också att rensa först och organisera sedan, eftersom man annars lätt tappar bort sig och behåller saker för att man har plats eller vice versa. Boken har en del flummiga partier och även en del delar som jag inte riktigt tycker är förenligt med mina egna värderingar att av miljömässiga och ekonomiska skäl spara saker som jag kanske för tillfället inte använder. På det stora hela måste jag dock erkänna att jag föll pladask för Marie Kondos metod och att jag därför under förra hösten och vintern började rensa ut i närmast manisk manér. Jag började med mina kläder, vilket också är rekommendationen i boken, och rensade med metodens hjälp ut ungefär en tredjedel av mina klädesplagg. Allteftersom jag kom längre fram i rensningskategorierna blev det dock svårare och svårare vilket gjorde att min takt klingade av. Under tiden rensningen pågick upplevde jag dock i stort sett inget köpsug utan kände snarare samma tillfredsställelse av att rensa som jag i vanliga fall ibland kan känna efter ett köp.  
 
Nu, ett år efter att jag läst ut boken och inför stundande black friday känner jag mig som en gungbräda. Å ena sidan skulle jag kunna tippa över och köpa köpa köpa. Å andra sidan skulle jag kunna läsa om boken och avsluta den utrensning jag påbörjade för ett år sedan. Huruvida jag kommer att göra det ena eller det andra, ja det återstår att se. Jag vet i alla fall vilket jag siktar mot. Hur tänker ni inför black friday och inför "utrensningar" av olika slag? 
1 kommentar

när vi gifte oss, del II

Vi gifte oss den 2 september i år, i Danmarks by utanför Uppsala. Det var en stor ch fin dag tillsammans med många kära vänner och släktingar. Det ärofyllda uppdraget att dokumentera det hela i bilder fick den fantastiska fotogren Sara på Sarasblick. Alla foton jag kommer att visa i det här inlägget är alltså tagna av henne. Det här är del två.
 
Vi gifte oss alltså i Danmarks kyrka. Den är i rött tegel och jag tycker att den ser ganska sträng ut utanpå. Liksom allvarlig där den ligger på en kulle med en hög trappa upp till kyrkporten. Men den har en guldtupp högst upp, det gillar jag. Och så har den ett fantastiskt bemålat tak inuti. 
Det regnade fortfarande lite när det var dags för vigseln, och pappa fick skydda en låda med våra strutar under paraply när han bar upp dem till kyrkan.K rullade dem av gamla notpapper vi köpt på Myrorna. Och så fyllde vi dem med torkade blommor och sesamfrön eftersom jag aldrig lyckades bli klok på om ris är dåligt för fåglarna eller inte. De blev så fina tycker jag. 
Pararellt med att vi gjorde oss redo för vigseln nere i bygdegården hade det förstås hänt annat uppe vid kyrkan som Sara dokumenterade. Våra mammor hade delat ut vigselprogram till gästerna som anlänt och tagit plats i kyrkbänkarna. 
Så var det äntligen dags för oss att röra oss upp till kyrkan. Min brudtärna och hennes make gick med oss, för min brudtärna hade ett ordna-släpet-innan-intåg-uppdrag. 
Efter över tio minuters nervös väntan med prästen i vapenhuset började kyrkklockorna ringa och vi fick tåga in. Eller tåga och tåga. Efteråt fick vi höra att vi näst intill sprang kyrkgången fram, så ivriga var vi tydligen.  
Och så vips var vi gifta, finne på hakan och maläten kostym till trots. 
Efter vårt uttåg fick vi smyga runt kyrkan och in igen genom en sidodörr, och så ut igen genom stora porten, till alla gästerna som väntade där. 
Älskar K:s min på den här bilden. Som ett barn som lurat till sig en stor godispåse eller nåt.  
Och den här bilden alltså. Så nutid. Kan ni tänka er hur knasig den här bilden skulle te sig för en person från typ 1800-talet? :p Liksom, vad gör alla med små fyrkantiga grejer framför sig?? :D
Efter mobilfotandet och sesamfrö- och blombladskastningen var det kramkalas. Hej alla som kom till vårt bröllop.
Sedan vi var färdigkramade och färdigfotade av gästerna rörde de sig ner mot bygdegården, medan vi dröjde oss kvar för några ensambilder med Sara. T.ex. på när K försöker pilla ut alla sesamfrön ur min hårbotten. Var inte lätt kan jag tala om. 
Sen var det dags för fest, men det tar vi i nästa inlägg! 
 
Foto: Sarasblick.  
när vi gifte oss
0 kommentarer