soppa på en spik

Ok detta är ganska långt från soppa på en spik, men det är en soppa som man nästan alltid har alla ingredienser hemma till.
P3050059
 
När jag har en ostkant i kylen som börjar sjunga på sista versen river jag ned den i en påse och slänger in i frysen. Samma sak med bröd som inte går åt i den takt som behövs för att det ska hålla sig roligt, det skivar jag till rostvänliga skivor eller skär i krutonger och fryser in till en annan gång. Sen när det t.ex. är en regnig sommardag som den här kan man plocka fram osten och brödet och sno ihop den här soppan :) Receptet kommer ursprungligen, om än i lite annat utförande, från min bästa kokbok Crank's bästa recept. På bilden ovan har uteslutit ost för att göra soppan vegansk. Jag har tyvärr inte testat att göra den med vegetabilisk ost, men det kanske funkar? :)
 
Till ca. 2 portioner behöver du:
 
2 stora gula lökar
ca 9 dl grönsaksbuljong
oregano, timjan eller andra örtkryddor du tycker om
gammalt bröd skuret i krutonglämplig storlek och form (gärna surdegsbröd)
1 tsk b-jästpulver (kan uteslutas)
riven ost av valfri sort (kan uteslutas)
salt och peppar Några matskedar olja av valfri sort (gärna olivolja)
 
Gör såhär:
 
Skiva löken tunt och stek mjuk (men inte brun) i olja i en kastrull. Häll på buljong, kryddor och b-jästpulver. Koka upp soppan och låt den sjuda under lock i cirka 15 minuter. Hetta under tiden upp en stekpanna, lägg i brödet, stänk över lite olja (gärna olivolja) och salta. Sänk till medelvärme och låt brödbitarna bli knapriga krutonger. När soppan är färdig, skeda upp i skålar och toppa med krutonger och riven ost. 
P3050061
0 kommentarer