mina veganska semlor

På tisdag är det fettisdagen, och idag har jag ätit semla till frukost, troligtvis min 15:e i år? Jag gör dem små, men ändå. Kort sagt, inget februari utan semlor. Här är den vegoveriant jag gjort i år.P2110033 Bullreceptet utgår från Mia Öhrns klassiska semlor, med några små vegofieringar. Håll till godo!
 
Ingredienser
150 g vegetabiliskt margarin
5 dl osötad mandelmjölk
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
ca 14 dl vetemjöl
havregrädde till pensling 
 
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm/låt svalna till cirka 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, höll över mjölkblandningen och rör tills jästen lösts upp sig. Blanda alla torra ingredienser och häll allt i mjölkblandningen, lite i taget, under omrörning. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, cirka 5 minuter i hushållsassistent eller cirka 10 minuer för hand. Låt degen käsa övertäckt i minst 40 minuter. Ta sedan upp den på mjölat bakbord, arbeta in lite mer mjöl om behövligt och forma degen till så stora bullar du vill ha. Jag brukar göra en plåt med medelstora och två-tre plåtar med minisemlor. Låt bullarna jäsa övertäckta på varm plats (ex. ovanpå spisen) i cirka 30 minuter. Pensla sedan bullarna med uppvispad havregrädde utspädd med lite vatten och grädda i ugnen på 200 grader. Medelstora bullar bakas cirka 10-12 minuter i mitten av ugnen. Minisemlor cirka 8-10 minuter i nedre delen av ugnen. 
 
Sen är det dags för det roliga - fyllningen! De två senaste åren har jag fyllt mina semlor med hemgjord apelsinnutella, men i år kände jag för något annat. Det landade i vanlig hederlig mandelmassa smaksatt med rosenvatten. När jag har känt för att vara extra lyxig har jag också petat ner några frysta hallon i semlan och toppat med ett ovanpå. Bästa vegogrädden att använda tycker jag är en blandning av Alpros visbara sojagrädde med Plantis visbara havregrädde.
P2110017
Sen är semlan klar, voila!P2110027
 
P2110023
0 kommentarer