tankar om julen: klapphets, klappfrånvaro och om att istället göra något annat

Snart är det dags hörrni. Till helgen är det tredje advent och till dess har väl de flesta hunnit arbete upp en inre julstress som heter duga. Om inte för maten och kakorna som för dessa eviga julklappar. Överallt hör jag folk prata om julklappar och väldigt ofta sägs saker i stil med "det är så svårt, vad ska man hitta på ?"ALLTSÅ. Om man känner personen ifråga (varför ska man annars köpa julklappar till hen?) och om man har lagt åtminstone lite möda på att fundera över vad man ska köpa men ändå inte kommer på något, betyder inte det att personen inte behöver något? Självklart finns det undantag från detta, och självklart kan det vara kul att ge eller få något "bara för nöjes skull" utan att det finns ett tydligt behov. Jag skulle dock tro att gåvor som mottagaren inte behöver eller väldigt tydligt önskar sig mer ofta leder till skuldkänslor hos både givare och mottagare. 
PB300270
P1034125
PC010015 Men hur slutar man med en tradition som "alltid har funnits"? Ja det kan ju vara lättare sagt än gjort. Fast ärligt talar tror jag att det oftare är lättare gjort än tänkt. För några jular sedan startade jag projekt "trappa ned på julklapparna" i vår familj. Vi började lite mjukt med att införa "Secret Santa" för alla vuxna, vilket innebär att man drar lott om vem man ska köpa julklapp till och sedan köper man bara till den personen (ofta till ett förbestämt pris). Sedan något år tillbaka har vi fasat ut även detta och i min närmsta familj får nu bara barnen julklappar. Det enda jag kan sakna lite ibland är pysslet med själva paketen, men jag har ju möjlighet att kräma på ordentligt på de få julklappar jag ändå ger.
 
Vill man ha ytterligare tips på hur man kan tänka kring julklappar till barn så har Emma Sundh skrivit väldigt klokt om det här. 
PC240147 Blir det någon jul kvar då, om julklapparna försvinner? Japp, det blir det. Ännu mer skulle jag vilja påstå. För om man kan släppa både stressen det innebär att springa runt på klappjakt och fixeringen vid klapputdelningen på julafton kommer man istället att kunna fokusera på andra saker. Kanske de sakerna rentav bli till nya, bättre traditioner? Förutom att umgås med nära och kära är det här mina bästa grejer att göra på jul, traditioner om ni så vill:  
 
Det goda umgänget vid en grötlunch
Vid 11-12-tiden på julafton brukar vi äta grötlunch med risgrynsgröt och sk*nkmacka (Astrid och Apornas julsk*nka utan rumpa). Det är oftast bara jag, mina föräldrar, min ena bror och hans barn och det brukar vara en väldigt lugn stund och en bra början på dagen. 
PC250049 as Smart Object-1
 
Vila
Vila är sjutton gubbar underskattat, så det brukar jag göra mycket av på julhelgen. Juldagen är ju stora vilodagen, men även på själva julafton passar jag ofta på att inte göra något särskilt. Man kan ju vila på olika sätt, men jag gillar t.ex. att promenera, läsa böcker och titta på kostymfilmer.PC246582
PC300142 as Smart Object-1
 
Detaljerna som gör det
En annan tradition som jag har skapat mig är att jag varje jul brukar försöka gå och titta på det stora pepparkaksslottet som en lokal konstnär ställer ut i entreén till länsmuseét. 
PC306991
 
En samlingspunkt 
Ibland går jag på julottan eller midnattsmässan också. Fast det förstnämnda var alltbra längesedan nu får jag erkänna. Men midnattsmässan är ofta mysig. Det är liksom kallt och mörkt att gå dit, men när man väl är där är det högtidligt och vackert och så fint att många främlingar samlas sådär tillsammans på julaftonsnatten. 
 
Hur firar ni jul?
0 kommentarer