en ny matvardag

Snart har 2017 passerat och ett nytt år tar sin början. Även om jag inte brukar avge regelrätta nyårslöften (tror inte riktigt på att det funkar) så brukar jag forma lite tankar i bakhuvudet om eventuella förändringar som jag vill åstadkomma. En förändring som jag och K redan börjat genomföra under den gångna hösten är rutinerna kring vår matvardag. Länge har vi haft en väldigt ostrukturerad matvardag då vi ofta inte bestämt vad vi ska äta till middag förrän samma dag kl 18 då vi både kommit hem från jobbet. Ofta har vi då också behövt gå och handla. 
 
Men nu har det alltså äntligen börjat förändras lite sakta. Vi har nämligen övergått till att laga mat endast 1-2 dagar i veckan. Målsättningen är att laga så mycket mat på söndagar att det räcker till lunch och middag resten av veckan och till att frysa in några måltider utöver det. Om vi lyckas bygga upp ett lager av matlådor i frysen att ta av kan vi ju så småningom njuta födelarna av att laga mat sällan och samtidigt kunna variera måltiderna lite mer.
 Jag har tack och lov inte så ont av att äta samma sak i en hel vecka, inte så länge det är ordentligt gott. Det däremot är svårt nog. Att ha hitta maträtter som är goda, veganska, lätta att laga mycket av, som fungerar som matlåda och att frysa in och som gärna också är hyfsat nyttiga och inte alltför dyra. Just nu varierar vi mellan ett fåtal rätter: vegansk lasagne, daal, panerad tofu med potatismos, Bön- och grönkålsgryta, spagetti med sojafärssås, chili sin carne på sojafärs och potatismos med färsröra (veganiserad variant). Ingen av rätterna lever väl egentligen upp till alla krav, men de fungerar skapligt. 
 
Hur gör ni? Lagar ni mat varje dag eller mer sällan? Fryser ni in rester eller har gör ni matlåda till nästkommande dag? Har ni några bra recepttips? Jag lurar på en del grejer jag vill testa inom kort, och om det visar sig vara något bra delar jag förstås med mig sen. 
 
Litegrann på temat förändring kan jag förresten ge ett lyssningstips på temat nyårslöften. Ett gammalt avsnitt av filosofiska rummet som heter Akrasia och konsten att hålla sitt nyårslöfte. Intressant och underhållande lyssning, tycker jag i alla fall. 
 
P5080142
P9190022
P1307555
0 kommentarer