årets sista vecka

Årets sista vecka har gått i sakta mak för mig, som den brukar. Jag har sovit till 10-11 om morgnarna, träffat familj och vänner och bara varit. Någon dag efter julafton fick det för sig att ösregna i Gävle, och gatorna som varit hala och isiga redan förut förvandlades till rena dödsfällan. Men dessförinnan snöade det vackert, och julhelgen tedde sig som den brukar för mig. Jag är så tacksam för det. Och för allt annat som jag haft under det gångna året. Vad jag önskar mig inför 2018? Ett till år som det här. Ett till år av liv. Gott nytt år till er alla!
PC2600244
PC260021
0 kommentarer

julklapparna jag ändå köpte

Nu var det ju inte så länge sedan jag skrev ett ganska hetsigt inlägg om att inte köpa julklappar. Det betyder dock inte att jag är emot alla julklappar. Jag är emot julklappar och presenter som köps bara för sakens skull samt julklappar och presenter i överflöd. 
 
Den enda person jag köper julklapp till varje år är min kompis C. Oftast köper vi förbrukningsbara grejer åt varandra, typ badskum och doftljus. Ungefär så såg julklappen till henne ut i år också, plus den här magiska boken till henne och hennes barn. Den stod där inne på English bookshop och var så fin att jag inte kunde låta bli. 
PC220304
Till mamma hittade jag en silkessjal på loppis. Vi har rationaliserat bort julklappar oss emellan så om jag inte hade hittat den här hade hon inte fått något. Så tycker jag det är skönast att göra med julklappar. Alltså att det får bli lite som det blir. Hittar man något som passar personen bra och som kan komma till användning så får det bli en julklapp, hittar man ingenting så blir det lika bra. PC220326
För att skydda sjalen slog jag in den i både papper och i en fruktpåse i ekologisk bomull, alltså en påse som man kan ha med sig till affären så att man slipper ta de hemska engångsplastpåsarna till frukten och grönsakerna. Så blev det två presenter i en. PC220328
Till en annan släkting hittade jag en rolig bok på loppis och till pappa köpte jag choklad. Och såhär såg årets julklappar ut när de var färdiginslagna. Slog in gjorde jag i en blandning av gamla och återbrukade papper, hampasnöre och garn. Det helbruna lite skrynkliga papperet som jag nästan tycker är allra snyggast är vanligt packpapper som jag sparat från något postpaket. 
PC220376
PC220377_1
0 kommentarer

en ny matvardag

Snart har 2017 passerat och ett nytt år tar sin början. Även om jag inte brukar avge regelrätta nyårslöften (tror inte riktigt på att det funkar) så brukar jag forma lite tankar i bakhuvudet om eventuella förändringar som jag vill åstadkomma. En förändring som jag och K redan börjat genomföra under den gångna hösten är rutinerna kring vår matvardag. Länge har vi haft en väldigt ostrukturerad matvardag då vi ofta inte bestämt vad vi ska äta till middag förrän samma dag kl 18 då vi både kommit hem från jobbet. Ofta har vi då också behövt gå och handla. 
 
Men nu har det alltså äntligen börjat förändras lite sakta. Vi har nämligen övergått till att laga mat endast 1-2 dagar i veckan. Målsättningen är att laga så mycket mat på söndagar att det räcker till lunch och middag resten av veckan och till att frysa in några måltider utöver det. Om vi lyckas bygga upp ett lager av matlådor i frysen att ta av kan vi ju så småningom njuta födelarna av att laga mat sällan och samtidigt kunna variera måltiderna lite mer.
 Jag har tack och lov inte så ont av att äta samma sak i en hel vecka, inte så länge det är ordentligt gott. Det däremot är svårt nog. Att ha hitta maträtter som är goda, veganska, lätta att laga mycket av, som fungerar som matlåda och att frysa in och som gärna också är hyfsat nyttiga och inte alltför dyra. Just nu varierar vi mellan ett fåtal rätter: vegansk lasagne, daal, panerad tofu med potatismos, Bön- och grönkålsgryta, spagetti med sojafärssås, chili sin carne på sojafärs och potatismos med färsröra (veganiserad variant). Ingen av rätterna lever väl egentligen upp till alla krav, men de fungerar skapligt. 
 
Hur gör ni? Lagar ni mat varje dag eller mer sällan? Fryser ni in rester eller har gör ni matlåda till nästkommande dag? Har ni några bra recepttips? Jag lurar på en del grejer jag vill testa inom kort, och om det visar sig vara något bra delar jag förstås med mig sen. 
 
Litegrann på temat förändring kan jag förresten ge ett lyssningstips på temat nyårslöften. Ett gammalt avsnitt av filosofiska rummet som heter Akrasia och konsten att hålla sitt nyårslöfte. Intressant och underhållande lyssning, tycker jag i alla fall. 
 
P5080142
P9190022
P1307555
0 kommentarer