om att laga det en har

I söndags bestämde jag mig för att göra något jag skjutit framför mig i typ två månader, nämligen att laga det trasiga innertyget i ena fickan på min vinterkappa och sy dit två knappar som lossnat från samma kappa. Helt sjukt att detta tagit mig två månader, men jag är tydligen sån. Liksom lat och oföretagsam så fort jag är ledig. Det är lite jobbigt att vara sån i kombination med att vilja göra saker själv, men det är väl bara att jobba på antar jag.
 
När det gäller det här med kläder (eller saker överlag egentligen, men just nu pratar vi om kläder) så tycker jag verkligen att det är en slags skyldighet att ta vara på de saker en har. Att laga, lappa och vårda. Jag hatar verkligen den här slit-och-slängkulturen som de flesta stora butiker kastar mot oss dagligen i sina reklamkampanjer med löften om ständiga nyheter och fantastiska erbjudanden. För jag tror inte att vi kan fortsätta konsumera såhär. Inte om vi ska ha en värld som framtida generationer av både människor och andra varelser faktiskt kan leva i.
 
Men för att komma till saken med vad en kan göra med det en redan har så gjorde jag även lite andra grejer när jag väl var i farten i söndag. Jag passade nämligen på att byta knappar på en massa gamla plagg som hängde i garderoben! 
PB060907 as Smart Object-1
Hycklande nog gillar jag pärlemoknappar. Det är inget jag skulle köpa nytt, eftersom det inte verkar gå att få någon garanti för att levande snäckor och havsdjur inte skadas vid insamlandet av pärlemo, men precis som andra animaliska material har jag bestämt mig för att second hand-köp är ok fär mig. I alla fall för nu. Så de pärlemoknappar jag har är bortsprättade från gamla kasserade plagg eller köpta på loppis. Och det jag gör är helt enkelt att byta ut trista plastknappar på befintliga plagg till fina glänsande knappar i pärlemo. Blir bra om en gillar pärlemo kan jag lova. 
PB060909 as Smart Object-1
Och nu när jag ändå är igång känner jag att jag lika gärna kan dela med mig hela listan av vad jag gör för att bevara och vårda mina kläder. Håll till godo och fyll gärna på med era bästa tips kring bevarande!
 
1. Använd förkläde. Jag skojar inte. Jag är världens kladdmaja och jag har verkligen mina förkläden (som jag använder både när jag lagar mat och äter sånt som stänker, typ pastasås) att tacka för mycket.
 
2. Vädra kläder utomhus, tvätta i så låg temperatur som möjligt och använd tvättpåse till ömtåliga material. Torktumla inte. Och läs framförallt tvättinstruktionerna på varje plagg ordentligt. En del material tar t.ex. skada av att hänga när det är blött.
 
3. Använd undertröjor och liknande i oömma material. Det gör att en "svettas av sig" i dem och kan handskas mer varsamt enligt punkt 2 med övriga klädesplagg.
 
4. Införskaffa några väl utvalda klädvårdsattiraljer och använd dem, då kan jag nästan garantera att kläderna kommer att se så mycket roligare ut merparten av tiden. Även en ny kappa är trist är full av hårstrån och damm. Här är vad jag använder i klädvårdsväg:
 
- Noppborttagare (tror det finns på typ Clas Ohlson)
- Klädroller med utbytbar "roller" så en slipper köpa hela grejen ny varje gång tejpen tar slut
   (köpt på Twilfit)
- Klädborste i tyg att borsta bort lättare noppar och damm med (köpt på en kemtvätt tror jag)
- En riktig klädborste att borsta kappor och jackor med (min kommer från Iris hantverk).
 
Den sistnämnda har jag nyss införskaffat så vet ärligt talat inte hur nödvändig den är, men det visar sig. PB060913 as Smart Object-1
0 kommentarer