klokheter

Fascismen är underbar.  Om vad barndomsfavoriten från Disney har med faschism att göra, funnen hos Sandra häromdagen, skriven av Andrev Walden. Den kanske verkar lite för extrem i början, men läs vidare! Det kanske är jag som levt under en sten fram till nu, men jag fick verkligen nåt slags uppvaknande kring Lejonkungen när jag läste det. Visserligen var det ett tag sedan jag började favorisera Studio Ghibli framför det mesta av Disney, och jag kan ärligt säga att jag alltid typ tyckt synd om hyenorna i Lejonkungen. Men det här var liksom en ny nivå. Vet inte om jag nånsin kommer uppskatta den filmen på samma sätt igen. 
 
 
Men du är ju en vit cis-kvinna, varför tar du illa upp? 
Om dåliga grejer som kommer ut ur alltför många munnar, träffsäkert skriver av min fina vän Anneli. Önskar att jag oftare, eller i alla fall då och då, själv orkade skriva lika bra om viktiga saker. 
 
 
Några av de bästa/mest intressanta/roligaste avsnitten av Filosofiska rummet som jag lyssnat på på sistone. Inte läsning direkt, men det får vara med ändå:
 
1. Cioran och pessimismen - kloka människor om kloka saker, som samtidigt också blir väldigt komiskt. 
 
2. Äta djur - kanske onödig predikan för redan frälst person för min egen del, men intressant vilket som. 
 
3. Det ligger i deras kultur - Väldigt tänkvärt avsnitt om att kritisera, eller inte kritisera, olika kulturer och normer. 
 
 
Naausica från Vindarnas dal. Från Studio Ghibli förstås. Jag såg om den häromdagen och berördes lika mycket, om inte mer, som vid första titten. Naausica är helt klart bästa heroinnan jag vet, i alla fall just nu. Liksom post-apokalyptisk supergrym praktiskt lgd vindseglare/tronarvinge/pacifist/rädda-världen-hjälte allt i ett.
0 kommentarer