mars på ett bord

För någon vecka sedan när jag gjorde i ordning eftrermiddagsfika (te och chokladpraliner) bara föll den här moodboarden på plats. Tycker nästan bäst om videkissarna som jag samlat i en skål. Det är både årets och förra årets som jag sparat på för att jag inte ids slänga. De trillar ju så lätt av kvistarna man har i vas och då är de ju bra att kunna ha dem framme på något annat sätt. P3190096 Och så den här lilla blädderblocksboken då. Jag fick syn på den i Uppsala konstmuseums presentshop och kunde inte låta bli. Ingen aning om vad texten betyder men handlingen verkar i alla fall kretsa kring en söt katt. P3190125 P3190106 Och det var det och imorgon är en ny månad.
2 kommentarer

marsväder botas bäst i botaniska trädgården

Jag var väl knappast ensam om att hoppas på finväder den gångna helgen. Arbetsveckans väder var ju så retsamt lovande. Men på lördagen vaknade vi till gråmulet marsväder här i Uppsala. Solen tittade fram typ 10 sekunder en gång under förmiddagen men gömde sig sedan bakom molnen. Jag tröstade mig med en expedition till Botaniska.  
P3190020
Det var nämligen så passande helgöppet i orangeriet. Och jag har liksom alltid önskat mig ett orangeri. Där skulle jag promenera runt och filosofera hela långa vintern. P3190056
P3190038
I orangeriet var det redan vår. Allra minst. Körsbärsträden blommade t.ex. P3190027
Och rosmarinen vände längtansfullt sina blå blommor mot fönsterljuset. P3190030
P3190034
I en kruka stod Camelia. Kanske vackrast av dem alla. P3190071
När vi kom ut igen var dagen lika grå som när vi gick in, men bland fjolårets höstlöv hade de här små solarna i alla fall tittat fram. Snart hörrni, snart har vi vår även ute. P3190082
1 kommentar

klokheter

Fascismen är underbar.  Om vad barndomsfavoriten från Disney har med faschism att göra, funnen hos Sandra häromdagen, skriven av Andrev Walden. Den kanske verkar lite för extrem i början, men läs vidare! Det kanske är jag som levt under en sten fram till nu, men jag fick verkligen nåt slags uppvaknande kring Lejonkungen när jag läste det. Visserligen var det ett tag sedan jag började favorisera Studio Ghibli framför det mesta av Disney, och jag kan ärligt säga att jag alltid typ tyckt synd om hyenorna i Lejonkungen. Men det här var liksom en ny nivå. Vet inte om jag nånsin kommer uppskatta den filmen på samma sätt igen. 
 
 
Men du är ju en vit cis-kvinna, varför tar du illa upp? 
Om dåliga grejer som kommer ut ur alltför många munnar, träffsäkert skriver av min fina vän Anneli. Önskar att jag oftare, eller i alla fall då och då, själv orkade skriva lika bra om viktiga saker. 
 
 
Några av de bästa/mest intressanta/roligaste avsnitten av Filosofiska rummet som jag lyssnat på på sistone. Inte läsning direkt, men det får vara med ändå:
 
1. Cioran och pessimismen - kloka människor om kloka saker, som samtidigt också blir väldigt komiskt. 
 
2. Äta djur - kanske onödig predikan för redan frälst person för min egen del, men intressant vilket som. 
 
3. Det ligger i deras kultur - Väldigt tänkvärt avsnitt om att kritisera, eller inte kritisera, olika kulturer och normer. 
 
 
Naausica från Vindarnas dal. Från Studio Ghibli förstås. Jag såg om den häromdagen och berördes lika mycket, om inte mer, som vid första titten. Naausica är helt klart bästa heroinnan jag vet, i alla fall just nu. Liksom post-apokalyptisk supergrym praktiskt lgd vindseglare/tronarvinge/pacifist/rädda-världen-hjälte allt i ett.
0 kommentarer