veganska mandelkubb

Häromdagen fick jag sån himla craving efter mandelkubb. Ni vet de där oansenliga mormorsbakverken som liksom mest bara smular men som är sjukt goda att doppa i saker? Såna. Så jag ställde mig och bakade helt enkelt. Jag följde ett recept jag hittade hos bakfnatt som jag helt enkelt veganiserade genom ett par enkla utbyten av ingredienser. Så, I give you veganska mandelkubb!
P7040018
Du behöver:
100 g vegetabiliskt margarin
1 dl strösocker
5 droppar bittermandelolja
1 tsk hjorthornssalt
1 dl mandelmjölk (eller annat valfri växtbaserad mjölk, men jag tyckte mandel passade extra bra till mandelkubb)
4 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
några matskedar växtgrädde till pensling
pärlsocker
 
Gör såhär:
Rör smör och socker smidigt. Tillsätt bittermandeloljan. Lös hjorthornssaletet i mjölken och rör ner i smörblandningen. Rör till sist ner mjölet och stjälp upp degen på mjölat bakbord. Arbeta snabbt ihop degen och dela den i 25 bitar. Forma bitarna till bollar och platta till dem något.Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med växtgrädde utspädd med lite vatten. Strössla över pärlsocker. Grädda sedan i mitten av ugnen på 225 grader, cirka 8-10 minuter. Tänk på att kubbar inte får någon färg, de är med andra ord blekfisar även fast de är klara och ska ut ur ugnen! Äts med fördel nygräddade tillsammans med t.ex. flädersaft. 
 
0 kommentarer