bokåret 2015

Så har ännu ett år gått och det är dags för bokårssummering. Jag är inte så förtjust i tillbakablickar och summeringar annars, men att titta tillbaka på vad jag läst under året tycker jag är kul. Förra årets summering och länk till summeringarna åren före det hittar ni här.
 
2015 års goodreadsutmaning för min del var att läsa 25 böcker, 5 mer än de två föregående åren. Jag gillar att sätta mitt mål ganska lågt så att jag vet att jag klarar av det, det peppar mig att läsa ännu mer. Så blev det även i år och jag läste hela 37 nya böcker! Visserligen är en del av dem barnböcker eller korta berättelser, men i alla fall. Jag är nöjd, och hela listan med böcker jag läste och de betyg böckerna fick finns här. Så, vad förtjänar då att lyftas fram lite extra från 2015 års läsning? I år har jag försökt koka ner det hela till tre böcker, så kolla för tusan hela min lista på goodreads om ni vill ha fler lästips, inte bara de jag tar upp nedan är bra. 
 
Earthsea cycle - Ursula Le Guin
Jag började året med Ursula le Guins fantasyklassiker om trollkarlen från Övärlden och togs med storm av framförallt det fantastiska språket men även av budskapet. Här finns ett eget inlägg om det.  
P2130297
 
Jonathan Strange and Mr Norrel - Susanna Clarke
Lite senare på året lyssnade jag på den excellenta ljudboksversionen av hyllade Jonathan Strange och Mr Norrel. Jag skrev aldrig om den på bloggen, däremot skrev jag en hyfsat utförlig recension av den på min goodreads som ni kan hitta här. Man kan sammanfatta den läsupplevelsen med att jag är mycket kritisk till vissa saker med boken, men att allt det övriga med den är så bra att jag antagligen kommer att återvända till den gång på gång.
 
Mig äger ingen - Åsa Linderborg
En så fantastiskt bra bok som jag inte fattar att jag väntat så länge med att läsa. Den kom ju ut för över 10 år sen nu och som jag minns det var den rätt hypad då. Nu förstår jag varför. Ska försöka skriva mer om den en annan dag. 
 
***
Som vanligt är jag jättepepp på ett nytt bokår men klarar inte av att planera vad jag ska läsa. Eller rättare sagt, planera klarar jag förstås, men att hålla  mig till planerna är en annan sak. Jag tänker i alla fall (tänka får man) att jag ska läsa två biografier jag har i bokhyllan (om Tove Jansson respektive Astrid Lindgren, och den förstnämnda har jag faktiskt redan börjat på) samt att jag ska damma av min gamla C.S Lewis-serie med start på boken Utflykt från en tyst planet. Och så vill jag läsa på lite om feministisk teori. Vad ska ni läsa under året?
2 kommentarer
Anni

Har precis flyttat till ett hus med öppen spis och planerar att spendera mycket tid läsandes framför den! :) Just nu läser jag Att föda ett barn av Kristina Sandberg och kan nog tänka mig att läsa även de övriga böckerna i hennes trilogi om Maj. Vill också läsa The little friend av Donna Tartt då jag läste The secret history och The goldfinch av henne förra året och gillade dem skarpt. Sen vill jag beta av några klassiker som jag inte läst t.ex The catcher in the rye, The great gatsby och To kill a mocking bird. Och mer Neil Gaiman, har bara läst The ocean at the end of the lane än så länge. Men det finns ju hur mycket som helst som man vill läsa... :) Har du förresten några Stockholms-tips? Ställen du gillar och sådär. Jag ska dit nu i nästa vecka på jobb och hoppas att jag hinner strosa runt lite på stan med.

Svar: Åh vad underbart det låter med hus med öppen spis! Du har säkert ett jättebra bokår framför dig med de förutsättningarna! ;) Jag har hört en del gott om böckerna om Maj, så de ska väl jag också ta mig för att läsa någon gång framöver. Donna Tartt har jag läst en bok av, Den lilla vännen, som jag visserligen tyckte vad väldigt välskriven men som inte riktigt föll mig i smaken. Neil Gaiman däremot är ju en av mina absoluta favoriter. Om du gillade hans The Ocean at the end of the lane så har du mycket bra framför dig. Kan särskilt varmt rekommendera The graveyard book och Coraline, båda som ljudböcker lästa av Neil själv, det är bästa sättet att avnjuta hans böcker enligt mig. Men så är jag också kär i Neils röst :p

Stockholmstips är det tyvärr lite dåligt med här. Jag är så sällan där trots att jag bor så nära (Uppsala).. Det beror ju helt på vad du är ute efter också, mat, shopping, fika? Nåväl, de tips jag har är väl egentligen så få att jag bara kan rabbla alla. Ät middag på Farang, asiatisk suuuperbra restaurang som har en helt vegetarisk avsmakningsmeny. De har lunch också, men den har jag inte testat. Ligger typ mellan Östermalm och Norrmalm. Promenera till Djurgården och Rosendals trädgård och shoppa keramik eller annat mysigt i deras butik. Eller besök SF-bokhandeln i Gamla stan och nörda loss, om du är nördig vill säga :p Annars gillar jag att titta runt inne på Judiths second hand på Söder, köpa kola på Pärlans kola och titta runt inne o Konsthantverkarnas butik, båda de på Söder. Hoppas du hinner göra nåt skoj :)
lisamariesvarld.blogg.se

Emelie

Har tänkt läsa Jonathan Strange and Mr Norrel flera ggr men den är SÅ tjock? Jag gillar tjocka böcker men den där känns ju lite väl? Blev dock lite pepp på att lyssna på den nu istället, kanske känns mer överkomligt, haha!


Svar: Jag veeet! Jamen gör det, lyssna alltså. Uppläsaren är som sagt jääättebra tycker jag, och så kan man ju diska/städa/promenera eller vad man nu vill göra under tiden.
lisamariesvarld.blogg.se