en död nära, 150 000 långt bort

Förra veckan blev K sjuk i influensan, och i fredags var också jag i sjukdomens grepp. Och som om inte influensa är tråkigt nog i sig inträffade det den här gången samtidigt som ett författarevent med Jonas Hassen Khemiri på stadsbiblioteket. Jag tänkte länge att jag skulle orka gå ändå, men det hade bara varit egoistiskt. Precis som en av mina barndomsbok-karaktärer kan jag se tidningsrubrikerna framför mig. FANGIRL BORTOM KONTROLL SPRIDER LIVSFARLIG SMITTA - KÄND FÖRFATTARE NÄRA ATT AVLIDA. 
 
Dessa saker visade sig dock vara ingenting, för samma dag fick mamma och pappas gamle katt Nisse somna in. Han var ganska gammal för att vara katt, och alla är ju dödliga, så man kan tro att vi skulle ha varit förberedda. Men det var vi inte, inte alls. Han har liksom varit så frisk och så mycket av en jävlar-anamma-katt att jag trodde han skulle finnas för alltid. Det svindlar när jag tänker på att nästa gång jag kliver innanför dörren hem-hemma så kommer han inte att vara där. Kommer aldrig mer att vara där. Döden är en realitet och en overklighet på samma gång.
 
Och så dagen efter då. När K visar mig nyheten om att 150 000 pingviner har svultit ihjäl pga av ett j-vla isblock som blockerar deras mat. HUNDRAFEMTIO TUSEN. Döda. Borta. Och resterande antal pingviner av kolonin (10 000), förväntas vara döda inom 20 år om inget ändras med isblocket. Jag förstår om ni inte förstår hur ledsen det här gör mig. Av helt egoistiska skäl skruvades också min klimatångest upp några steg igen, efter att ha legat på lågvarv ett tag. Helt plötsligt måste minska mitt resande, mitt konsumerande och att diska för hand med kranen rinnande. Samtidigt som min nästa reaktion är en intensiv längtan efter att tröstshoppa. Det är inte lätt att vara människa, eller pingvin, i den här världen just nu. 
 
Men, on the bright side: Vi har tulpaner hemma, de ljusgula dubbla jag köpte förra söndagen står sig ännu. Jag har återpptäckt hur himmelskt gott det är med kylskåpskall apelsin avnjuten i klyftor, och så har jag återupptagit mitt läsande igen efter några veckors lässvacka. Läser just nu Tove Jansson - Arbeta och älska, som en är en biografi om henne jag fick i julklapp. Maken till inspirerande kvinna finns knappt. Jag beundrar henne oerhört. 
 
2 kommentarer

träd, tulpanlängt och söndagssemlor

I söndags kom vi alltså hem till Uppsala igen efter vår lilla Stockholmstripp. Eftersom solen sken och jag suktade efter tulpaner gick vi dock hemifrån igen nästan så snart vi lastat av oss vår packning. Vi styrde stegen mot Botaniska och barockträdgården där det finns en så fin träddunge med bland annat det här trädet. 
P2070158
Kolla vilka fantastiska små rosformade kottar! Livet alltså <3P2070160
Vidare till "riktiga" Botaniska trädgården, som låg i vintervila. Men tänk att om bara några månader blommar magnolian här, den hade förresten redan stora videkisseknoppar när jag såg efter. P2070170
Men mossan på den här björken såg högst levande och vaken ut.P2070165  Sen gick tog vi vägen över slottsbacken ner mot stan igen. Då ser det ut såhär om man vänder sig om. P2070175
På hemvägen köpte jag mina efterlängtade tulpaner. Det blev min favoritsort, de ljusgula dubbla. P2070187
Jag arrangerade blomstren i vas medan K bryggde (eller heter det kokade, ångade?) kaffe i sin loppisfyndade moccakanna. P2070196
Och så avrundade vi eftermiddagen med kaffe och bulle, eller för min del, hemgjord vegansk semla. P2070203
P2070218
2 kommentarer

Yasuragi och ett grått februari-Stockholm

Det här veckoslutet började så himla bra med att jag och min kompis C båda tagit ledigt på fredagen för att byta jobbskrivbord mot Yasuragi på Hasseludden. En av de få fördelarna med att jobba istället för att vara student är att pengarna räcker till såna lyxigheter.
 
Vi var där redan tidigt på morgonen för att äta frukost. Vi började så vår vistelse med att smygfnissa åt blandningen av kostymer, yukatas och på en man - yukata + kostymskor, i frukostsalen! Vi ville båda fota men kände att det kanske skulle vore lite att ta i. Istället blev min första titt-bara bild den här, korridoren från foajen till själva spat. Gillar ej väggen till vänster men fönstren till höger vägde upp med råge. Trädgården utanför var full av finna bärbuskar/träd och fåglar.
P2050033
Nere i spaavdelningen förälskade vi oss i fotokonsten på väggarna, närmare bestämt bilder på olika japanska bad tagna av August Eriksson. Sjukt fina. P2050040 Efter varsin massagebehandling var det sedan dags för "tvagning på japanskt vis". Vi missade introduktionen till tvagningen, men jag tror vi lyckades bli rena ändå, sittandes på varsin träpall. Det var faktiskt något visst med att hälla vatten över sig med en träbytta. P2050043
Själva spat var så himla fint. Särskilt materialkombinationerna  och ljusinsläppet vid den stora bassängen. P2050064
P2050078
Fast mest låg vi här ute, i de "varma källorna" och njöt av utsikten, solen och fågelkvitter. Det var inte kattskit att göra en fredag i februari kan jag tala om. P2050054
En oändlighet senare checkade vi ut och det var på riktigt en så overklig känsla att vi bara varit där en dag. Så lugn och avslappnad var det länge sedan jag kände mig!
 
Sen bar det av in till stan där jag mötte upp K på hotellet. Allt K:s jobbresande har också sina upsides (även om det är svårt att känna på vardagarna) - vi hade nämligen två frinätter att utnyttja. Efter lite hotellrumshäng mötte vi upp några vänner och åt asiatisk middag på Farang. Bra service, god mat och ett extra stort plus för att de utan problem altererar sin vegetariska avsmakningsmeny så att den blir vegansk. Bilder från kvällen har jag dock icke. Första nästa morgon tog jag upp kameran igen och dokumenterade ett grått men ack så vackert Stockholm genom fönsterrutan. P2060094
P2060096
Sen gick vi ut i huvudstaden som två fullfjädrade turister. Dagens mission var att hitta en tebutik som kunde erbjuda samma örtte som jag köpte i Shanghai för över tre år sen när K pluggade där. Ditintills hade jag misslyckats eftersom det egentligen inte är ett te utan en örtblandning, och ingen tebutik har ens kunnat tala om vad den består av. Jag har en enda ynka påse kvar, och den hade jag med mig till Stockholm. Vägen till butiksförsök nummer ett gick över vackra observatorielunden.P2060101 Jag fotade uppifrånmotiv som jag gillar. Allt ser liksom ut som miniatyrer i en dockskåpsvärld från det hållet. P2060103 Framme i butik ett konstaterades snabbt att de inte sålde örter. På vägen till butik två (som butik ett hänvisade till) låg som av en händelse en kinesisk läkemedelsbutik. Det var lite läskigt att gå in där för butiken var tom och kinesen bakom disken ville helst att jag skulle genomgå en undersökning av deras läkare för att hitta rätt örter för mig. Jag avböjde till undersökningen så vänligt jag kunde och sen läste kinesen på baksidan av teförpackningen och visste vad allt var för någonting! Tyvärr saknades två av ingredienserna men resten hade de inne. Jag typ studsade av glädje inombords när vi gick därifrån. ÄNTLIGEN! 
 
När den viktiga örtshoppingen var avklarad begav vi oss till Söder för nästa ärende, nämligen Pärlans konfektyr. Jag försöker ju välja bort så mycket animaliska livsmedel jag kan nu, men bestämde mig för att göra ett undantag för det här. Förhoppningsvis var det sista gången jag föll för den frestelsen. 
P2060115
Sen flanerade vi vidare och tittade i skyltfönster. Jag hittade t.ex. en virkad (eller stickad?) Totoro som givetvis behövde fotograferas. P2060117
Och så de obligatoriska utanför-blomsteraffären-blommorna.P2060109
P2060111
Och något som såg ut som postapokalyptiska djur (alltså djur med gasmasker typ). P2060113
På eftermiddagen besökte vi Myntmuseet som var oväntat intressant på sina ställen. Bland annat fanns där gamla reklamskyltar för sparande. Känns inte den här (tyvärr) otroligt avlägsen dagens samhälle? P2060127
Dagen avslutades med teaterbesök på Dramatens lilla scen där vi såg Jonas Hassen Khemiris Ungefär lika med. Den var otroligt rolig, rörande och bra på alla sätt och vis. Och det var den dagen och kvällen.
 
Morgonen efter, alltså idag, vaknade vi upp till samma vy som gårdagen men med en gnutta sol över trädtopparna. Vi hade dock hemlängtan, så efter frukost for vi hem och tillbringade resten av dagen i vår egen stad och vår egen lägenhet, men det tar vi en annan dag.
P2070134
0 kommentarer