bokåret 2016

Då är det återigen dags för min numera ganska traditionsenliga sammanfattning av bokåret som gått. Tidigare års sammanfattningar hittar ni här: 2015, 2014, 2013, 2012, 2011
 
Totalt antal nya lästa böcker under det gångna året blev 27 stycken och ni hittar samtliga av dem här. Som vanligt listar jag nedan de av 2016 års böcker som på ett eller annat sätt lämnat det djupaste avtrycket hos mig. 
 
Tove Jansson - Arbeta och älska, av Tuula Karjalainen. 
Jag började året med den här fantastiskt vackra och bra biografin om Tove Jansson och blev fast. Jag älskade hennes Muminberättelser sedan innan, men sedan jag läst den här boken är Tove så mycket mer för mig. Vilken konstnär, vilken författare, vilken människa! Båda mina föräldrar läste boken direkt efter mig och blev lika hänförda. Förutom att berätta en otroligt intressant livshistoria innehåler den väldigt många bilder av Toves olika konstverk. 
 
Under det rosa täcket, av Nina Björk
Det är ju nästan pinsamt att erkänna att jag inte läst den här boken förrän nu. För mig som för många andra har den blivit en slags inkörsport till den feminism jag vill sälla mig till, samtidigt som den ger en överblick över olika "läror" kring feminism, manligt och kvinnligt och inte minst om hur dessa ideér tagit sig och alltjämt tar sig uttryck i vårt samhälle. 
 
The name of the wind och The wise man's fear, av Patric Rothfuss
De här två första delarna i en fantasytrilogi har legat i min "att-läsa-lista" ett tag, men det var först efter tips från en kompis som jag fick tummen ur och lyssnade på dem. Jag var beredd på en besvikelse, men oj vad jag misstog mig! Jag trodde verkligen inte att det fanns såhär bra fantasy kvar att upptäcka, men tydligen. Nu har jag sällat mig till alla hängivna fans som ivrigt inväntar den tredje och avslutande delen av serien. 
 
***
Förra året skrev jag att mina lösa förhoppningar inför bokåret 2016 var att läsa de två biografier jag har i bokhyllan (Astrid Lindgren och Tove Jansson), att jag ville damma av C.S Lewis gamla sci-fi-serie och att jag ville läsa om feministisk teori. Man kan väl säga att jag lyckades lite halvt. Astrid-biografin står ännu oläst i bokhyllan, C.S Lewis-serien blev jag trött på efter första boken, och den feministiska teorin får väl sägas bestå av Under det rosa täcket. 
 
Inför 2017 hoppas jag helt sonika på att läsa fler riktigt bra böcker, alltså minst 4-5 av 5 i betyg. Vad har ni för förhoppningar inför 2017 gällande böcker och vad har ni läst under 2016?
 
 
 
 
0 kommentarer