bokåret 2016

Då är det återigen dags för min numera ganska traditionsenliga sammanfattning av bokåret som gått. Tidigare års sammanfattningar hittar ni här: 2015, 2014, 2013, 2012, 2011
 
Totalt antal nya lästa böcker under det gångna året blev 27 stycken och ni hittar samtliga av dem här. Som vanligt listar jag nedan de av 2016 års böcker som på ett eller annat sätt lämnat det djupaste avtrycket hos mig. 
 
Tove Jansson - Arbeta och älska, av Tuula Karjalainen. 
Jag började året med den här fantastiskt vackra och bra biografin om Tove Jansson och blev fast. Jag älskade hennes Muminberättelser sedan innan, men sedan jag läst den här boken är Tove så mycket mer för mig. Vilken konstnär, vilken författare, vilken människa! Båda mina föräldrar läste boken direkt efter mig och blev lika hänförda. Förutom att berätta en otroligt intressant livshistoria innehåler den väldigt många bilder av Toves olika konstverk. 
 
Under det rosa täcket, av Nina Björk
Det är ju nästan pinsamt att erkänna att jag inte läst den här boken förrän nu. För mig som för många andra har den blivit en slags inkörsport till den feminism jag vill sälla mig till, samtidigt som den ger en överblick över olika "läror" kring feminism, manligt och kvinnligt och inte minst om hur dessa ideér tagit sig och alltjämt tar sig uttryck i vårt samhälle. 
 
The name of the wind och The wise man's fear, av Patric Rothfuss
De här två första delarna i en fantasytrilogi har legat i min "att-läsa-lista" ett tag, men det var först efter tips från en kompis som jag fick tummen ur och lyssnade på dem. Jag var beredd på en besvikelse, men oj vad jag misstog mig! Jag trodde verkligen inte att det fanns såhär bra fantasy kvar att upptäcka, men tydligen. Nu har jag sällat mig till alla hängivna fans som ivrigt inväntar den tredje och avslutande delen av serien. 
 
***
Förra året skrev jag att mina lösa förhoppningar inför bokåret 2016 var att läsa de två biografier jag har i bokhyllan (Astrid Lindgren och Tove Jansson), att jag ville damma av C.S Lewis gamla sci-fi-serie och att jag ville läsa om feministisk teori. Man kan väl säga att jag lyckades lite halvt. Astrid-biografin står ännu oläst i bokhyllan, C.S Lewis-serien blev jag trött på efter första boken, och den feministiska teorin får väl sägas bestå av Under det rosa täcket. 
 
Inför 2017 hoppas jag helt sonika på att läsa fler riktigt bra böcker, alltså minst 4-5 av 5 i betyg. Vad har ni för förhoppningar inför 2017 gällande böcker och vad har ni läst under 2016?
 
 
 
 
0 kommentarer

december

December gick så fort, helt plötsligt är det julafton och jag sitter i mina föräldrars kök och tittar på bilder från de senaste veckorna. Lite såhär har det sett ut. Under december har det varit rätt stökigt och rörigt hemma hos oss, men i början av månaden fick vi till några fina, städade och lugna stunder. Såhär. Långfrukost i köket med tända ljus och bok. PC101082 as Smart Object-1
Jag har fått ett miniänglaspel med Muminfigurer av K:s mamma ^^ PC111121 as Smart Object-1 Jag tror att det kanske var samma helg som frukosten som vi får till Håga för att handla på Gröna tanten, och jag fotade vinterlandskapet genom bilrutan. Saknar så att bo nära detta. PC101098 as Smart Object-1 Adventsstjärnor har vi i alla fall uppe i två fönster, stökigt eller ej. PC121143 as Smart Object-1 Och en helg åkte vi och hälsade på den här lilla. PC111135 as Smart Object-1 Och här är en bild från när det ännu var snö utanför vårt fönster.PC111115 as Smart Object-1 Och så två från när hyacinterna på vardagsrumsbordet var i sitt esse.PC111109 as Smart Object-1 PC111112 as Smart Object-1 Nu ska jag snart äta grötbrunch så nu önskar jag er alla en god och fridfull jul utan stress och måsten. Julen är till för att vila ;)
jul
1 kommentar

saffransbullar och en liten uppdatering

Hej. Det är rätt tyst här, trots mitt halva löfte om fler uppdateringar nu när jag bara jobbar 80 %. Men det är liksom så det blir mest hela tiden nu för mig. Att jag har annat för mig alltså. Mest håller jag på med en stor resning och städning hemma just nu, men det ska jag berätta mer om i ett eget inlägg en annan gång. Fixat lite julfint och trevligt på lagom ambitionsnivå har jag gjort också, t.ex genom att köpa hem eukalyptus och genom att äta saffransbullar.  
PB160954 as Smart Object-1 PB160929 as Smart Object-2 Det som tar upp det mesta av mina tankar just nu är dock något helt annat, nämligen att jag har sagt upp mig och ska byta jobb. Jag kan knappt tro att det är sant, för jag har ju jobbat i snart fem år på samma ställe nu och tiden har gått så fort. Men för några veckor sedan blev det alltså hastigt och lustigt bestämt och redan den 22 december blir min sista dag på mitt nuvarande jobb. Det är lite stressigt med att få ihop allting som behöver fås ihop tills jag slutar, men jag försöker tänka att det kanske inte gör så mycket om jag inte får ihop exakt allting, bara jag har försökt. Efter den 22:a väntar dessutom över en veckas ledighet hemma hos mamma och pappa. Det ska bli obeskrivligt skönt. PB160936 as Smart Object-1 Hur har ni det? :)
4 kommentarer