noma

Häromdagen bestämde oss jag, K och en kompis för att ta tåget till Köpenhamn. Det är ju så lätt och smidigt när man befinner sig i den här delen av landet. Vi hade inga särskilda planer annat än att strosa runt, äta och dricka nånting gott och bara ha det trevligt. Utan större förhoppningar hade vi också satt upp oss på kölistan på restaurang Noma, och osannolikt nog fick vi på tåget ett samtal om att de fått en sista-minuten-avbokning och därför undrade om vi ville ha ett bord. 
 
Noma visade sig ligga i ett rustiskt tegelmagasin nere vid vattnet i Köpenhamn, omgiven av en fantastiskt vacker liten trädgård i form av små bevuxna kullar samt två bikupor. 
P7160143
Lokalen i sig gick i samma anda, enkel, rustik och väldigt smakfull. Här passade jag på att ta en bild när det inte var så mycket folk som rörde sig i lokalen eller satt vi borden.P7160219
Min kamera låg troget framme på bordet och jag dokumenterade näst intill varje rätt vi fick in. Jag hade beställt vegetariskt, men nu i efterhand ångrar jag lite att jag inte beställde helt veganskt. Dels vill jag veta vad de skulle ha åstadkommit med det, dels försöker jag ju att äta veganskt så mycket det går och jag anser att det är bra att visa restauranger att efterfrågan finns. Men jag åt alltså vegetariskt vilket betydde att jag ibland fick andra rätter än mina bordsherrar som "åt allt". Eftersom Nomas kök till stor del lagar växtbaserad mat fick vi dock de flesta rätter lika. Det här var en av de tidigare rätterna vi fick in. Blandade blad såsom nässla, krasse mm, en del helt färska, andra grillade, serverade på en tallrik insmord med en slags kräm med bland annat jäst i. Bland alla goda rätter vi serverades var faktiskt den här bland det absolut bästa på hela menyn. Smaken på de grillade nässelbladen var verkligen helt otrolig!P7160153
En annan av mina rätter såg ut såhär. En variant av någon dansk specialitet (typ kroppkakeliknande) med fyllning av gröna blad. Fantastiskt god. P7160174
Föga förvånande var varenda rätt ett litet konstverk i sitt utförande. Den här rätten t.ex., med bland annat färska skogssvampar, tyckte jag var väldigt vacker. Alldeles extra mycket tyckte jag om hur kockarna som kom ut och presenterade de olika rätterna hade såsen/skyn i en kanna bredvid och hällde på den medan man tittade. Det gav den estetiska upplevelsen ett ytterligare lyft. P7160210
En annan rätt bestod av skalade ärtor (här kan vi prata om smälta i munnen), mjölkkräm, alger och timjanblommor.P7160155 Och här, ätbara Monet-näckrosor i miniatyr. Tyvärr tycker jag inte att min bild riktigt gör den rättvisa, den här rätten var verkligen otroligt vacker när den kom in och ännu vackrare precis när kocken hällde på den gyllengula skyn så att "näckrosorna" började flyta. P7160172 Blandade ätbara blommor på någon slags algbröd (om jag minns rätt). Jag brukar själv använda blommor rätt ofta på bakverk, men inte ens jag hade väntat mig att en en "brödbit" enbart täckt av blomblad skulle smaka såhär gott.P7160157 Den här desserträtten var en av mina favoriter, både till utförande och smak. Rabarber, grädde/kräm på fårmjölk och harsyra. Alltså jag måste använda mer harsyra! Så himla vackert och fantastiskt gott med den syrliga smaken, speciellt som här i en dessert. P7160216
Till maten drack jag Nomas "juicepaket", eftersom jag inte gillar vin särskilt mycket. Jag smakade lite på de andras vin och de var visserligen väldigt mycket godare än de flesta andra viner jag smakat, men det hade liksom varit så bortkastat på mig. Juicemenyn var mycket intressant, men det var bara en av juicerna som var så god att jag blev riktigt riktigt imponerad. Den juicen var å andra sidan helt enastående. Den bestod av äpple och gran och jag vet inte om jag skulle kunna beskriva hur det kändes att dricka den ens om jag försökte. Minnet av den tar jag med mig mest av allt jag upplevde på Noma. Just den juicen fastnade tyvärr inte på bild (den var illgrön), de som syns här nedan är en morotsjuice (till höger) och en juice på svarta vinbär och rosor. Rosjuicen var också den riktigt god. P7160184
Den allra sista rätten vi fick in var olika chokladsorter och bjöd på väldigt blandade intryck. Mossan som ligger överst var sprayad med choklad och skulle doppas i en lite syrlig kräm som serverades vid sidan av. Det var riktigt gott. Likaså var de små bladen (antagligen harsyra) doppade i choklad lika goda som de var vackra. De flesta övriga chokladbitarna däremot var inget särskilt, förutom de stora fyrkantiga bitarna som bjöd på en otrevlig överaskning i form av en vätska som närmast smakande miso/buljong. Presentationsmässigt gick rätten dock helt utan anmärkningar. Jag vill alltid ha choklad serverad på mossa hädanefter! P7160223
En samlad bedömning då?
 
På plussidan finns framför allt helhetsupplevelsen med lokalen, servicen, de vackra uppläggningarna och de oväntade smakkombinationerna. Noma är det första ställe jag varit på där smakupplevelsen verkligen varit så överraskande och positiv på samma gång. Nomas mat är utan tvekan det emst innovativa och mest spännande jag någonsin ätit. Även om mycket av maten är tillagad på ett så tidskrävande sätt att det inte är något man gör hemma känner jag också att jag fick en del inspiration att ta med mig hem. Framför allt känner jag mig inspirerad att försöka smaksätta med gran, harsyra och att utnyttja krassen på min balkong ännu mer. Självklart tar jag också med mig inspiration gällande estetiskt tilltalande upplägg av mat.
 
På minussidan tror jag för det första att jag inte har tillräckligt tränade smaklökar för att till fulla uppskatta alla rätter. För det andra är jag faktiskt ganska van att själv använda en del blad och blommor och mycket grönt i min mat som gör att det här inte blev en så stor aha-upplevelse som jag kan tänka mig att det blir för en inbiten köttätare. På minussidan hamnar självklart också att det var svidande dyrt och att vi till och med fick betala extra för "vanligt vatten".
 
6 kommentarer
madelein.se

Ser underbart gott ut! Köpenhamn har mycket att bjuda på.
Jag försökte kommentera inlägget ovanför detta men det gick tyvärr inte. Ha en fin lördag!

Svar: Ja verkligen! Åh tack för att du berättar, jag kollade nu och av någon anledning hade rutan för att låta andra kommentera bockats ur på det inlägget, men nu ska det funka :)
lisamariesvarld.blogg.se

hanna, förbanna

svar: visst! Nej, det är inga kompisars hus - det är vårt alldeles egna! Det ligger på en ö i Vårdös skärgård, alltså på Åland, där vi bor. Fler bilder kommer hela tiden, men de som redan publicerats ligger under kategorin "framtiden" på min blogg :)

hördu, precis som Retrorganic här ovan försökte även jag kommentera inlägget ovan, men det gick inte :(
Ville i alla fall säga att du har tagit fruktansvärt fina bilder!

Svar: Åh tack, nu tror jag att jag har fixat kommentarsfunktionen på inlägget ovan :)
lisamariesvarld.blogg.se

retrorganic

Ja, Ecologican, rosé är god för den är så syrlig och frisk. Ölen får jag återkomma till. Öppnade den första från Black Isle organic men den var inte i min smak. Är inte superförtjust i mörk ale. Maken gillade den dock.

Tora Hansson (torahansson.blogg.se)

Åh så fina bilder!!

Svar: Tack så mycket!
lisamariesvarld.blogg.se

Anna María

Vad kul att ha ätit på noma, jag har velat testa det och efter dina bilder och utlåtande låter det jättespännande. Får bli nästa Köpenhamnsbesök :)

Svar: Ja absolut, spana in :)
lisamariesvarld.blogg.se

charlene

Wow! Detta ser helt fantastisk ut.
Jag har startat en övertalningskampanj här hemma =)

Svar: Haha, lycka till ;)
lisamariesvarld.blogg.se