en tisdagskväll i april

Det är en vanlig tisdagkväll och egentligen har jag saker att göra hemma. Betala räkningar, deklarera, städa. Men kvällssolen skiner så fantastiskt lockande att jag vänder i dörren och går ut i staden igen i det första jag gör efter jobbet. Jag vandrar förbi caféer och affärer, AW-gäng och picknick-gäng och träd som är nästan-gröna av nyss spruckna knoppar. Precis utanför min favoritplats såhär års ser jag en äldre herre och hans hund. I smyg knäpper jag två snabba bilder och sen är batteriet i min kamera slut. Typiskt, tänker jag. Men kanske är det just omöjligheten att dokumenera min omgivning som får mig att insupa den desto mer. Andas lite djupare, se lite klarare. Att helt enkelt vara lite mer närvarande i nuet när jag vandrar genom havet av blå scilla i dagens sista, varma solstrålar.
 
Och plötsligt minns jag varför jag älskar den här staden som jag gör. Varför jag vill bo här och vara här och varför jag ibland kan finna blotta tanken på att lämna den här staden smärtsam. I ett samtal med min sambo för någon vecka sedan frågade han mig vad som möjligen, rent hypotetiskt kunde finnas kvar för mig här, om inga av mina vänner skulle bo kvar. Då kunde jag nog inte riktigt svara. Nu vet jag, precis som jag visste redan för 7 år sedan då jag först kom hit, att staden själv är svaret. Jag vet också att det är föga troligt att jag kommer att bo här resten av mitt liv. Men om och i så fall när jag ska flytta härifrån så kan det i alla fall inte vara på våren. Det tänker jag när jag sakta går genom min stad, mitt Uppsala, en tisdagskväll i april. P4210212
P4210213
5 kommentarer

The Ocean at the End of the Lane - Neil Gaiman

Ni som har hängt med ett tag och läst min gamla blogg vet att jag skriver om böcker ibland. Vissa gånger blir det hela inlägg tillägnat en enda bok, andra gånger kommenterar jag saker jag läst mer i förbifarten, och i precis efter nyår brukar jag skriva samlingsinlägg om det gångna bokåret. Ni som läst det inläggen vet att jag för några år sen kärade ner mig totalt i Neil Gaimans böcker och Neil Gaiman himself. Av någon anledning har det dock aldrig blivit att jag skrivit ett längre inlägg om någon av hans böcker jag läst. 
 
De flesta Neils böcker lyssnar jag på via Audible, med Neil själv som uppläsare, men en del av hans böcker har jag också i riktig bokform. År 2013 gavs boken The Ocean at the End of the Lane ut. Enligt mig är det en av Neils allra bästa alster som jag lyssnat igenom jag vet inte hur många gånger.
P4170110
I The Ocean at the End of the Lane får läsaren följa en ensam pojke strax efter hans 7-årsdag.
P4170116
Han möter flickan Lettie Hempstock som varit 11 år väldigt länge och som blir hans vän.P4170122 Han möter monster från andra dimensioner och vuxenvärldens alla fasor som de ter sig för ett barn.P4170128 The Ocean handlar om att vara barn i värld av vuxna, om rädsla, mod, vänskap och om livet och världen i stort. Som alla Neils verk är den ett mästerverk av verklighet och fantasi, sammanvävt med Neils magiska språk som inte är som något annat jag läst tidigare.
 
Eftersom jag mina känslor för Neils uppläsarröst är lååångt bortom anständighetens gräns har jag självfallet lyssnat på även denna bok. HÄR kan ni provlyssna lite om ni är nyfikna. Boken i fysisk form var den bok jag släpade med mig till Neils boksignering på SF-bokhandeln i Stockholm förra våren. Jag och en kompis tog ledigt från jobbet för att åka dit, men dagen till ära stannade typ alla tågtrafik pga. av någon brand vid Arlanda (om jag minns rätt) och en hysterisk jag slängde mig in i en taxi med två främlingar för att hinna fram i tid. Men slutet gott, allting gott. Jag fick min signatur av Neil och kunde tillbringa bussresan hem i ett saligt fan girl-lyckorus och sedan obsessa över att ha träffat honom in person i veckor efteråt.
P4170113
1 kommentar

renovering, krukväxter och några måltider

Hej på er. Det har varit lite tystare här senaste veckan som ni kanske märkt. Det beror till största del på att jag haft fullt upp med jobb på vardagarna och inte haft ork till annat än att hänga i soffan framför Buffy om kvällarna, äta glass på mitt senaste loppisfynd och bläddra i inredningstidningar.P4160102 Helgen som gick har jag också haft fullt upp, fast med renovering. Projektet "förvandla den fula klädkammaren till en eventuell arbetshörna" har nu äntligen tagit fart på allvar.Lördagsmorgon började tidigt (relativt i alla fall) med jordgubbs-mandel-sesam-smoothie och rostad bröd med mandelsmör. Efter det ägnade vi dagen åt att slänga ut gammalt golv (plast) och lägga in nytt golv (ekparkett) istället.P4190182På söndagen sken solen in genom våra smutsiga fönsterrutor på mina krukväxter som verkar trivas och frodas.P4180159 Det hade förstås varit en kanonfin dag att bara vara ute och hänga i parker och dylikt på, men eftersom vi verkligen vill bli klara fortsatta vi jobba i samma takt som på lördagen inomhus. Omläggning av golv (vi var tvungna att lägga dit ett annat underlag) och uppsättning av underlagstapeter på de ojämna väggarna. När det var pausdags drog vi oss dock gärna till solen i köket och på balkongen. P4190199
Och när det var lunchdags åt vi det här. Citronlinser med dill, kapris och fetaost efter recept hos Lilla matderiven (fast vi hade fetaosten i en röra på sidan istället), stekt halloumiost och surdegsbröd.P4190188
2 kommentarer